top of page

Visie op religieus erfgoed 
Gemeente Steenwijkerland

Kerken en andere gebedshuizen zijn al sinds mensenheugenis bakens van onze samenleving. Ze dienen een religieus en een maatschappelijk doel en hebben een belangrijke cultuurhistorische en monumentale waarde, maar vooral ook een gevoelswaarde. Denk maar aan de mensen die opkomen voor ‘hun’ kerk, als ergens een sluiting wordt aangekondigd. 

  

Nu religie steeds minder een sleutelrol speelt in de samenleving, zien we steeds vaker dat deze religieuze gebouwen hun oorspronkelijke functie verliezen. Onderhoud is een intensieve en kostbare klus, vrijwilligers zijn er steeds minder. De komende jaren zullen honderden, zo niet duizenden religieuze gebouwen de deuren sluiten. 

  

Gemeente Steenwijkerland vindt het ontzettend belangrijk dat er wordt nagedacht over de toekomst van deze gebouwen van vaak grote historische, culturele, maatschappelijke en religieuze waarde. Daarom wordt er het komende jaar gewerkt aan een visie op religieus erfgoed. Deze visie beschrijft de cultuurhistorische waarden van het religieus erfgoed, inventariseert de standpunten van stakeholders en geeft waar mogelijk een gedragen blik op de toekomst van de gebedshuizen in de gemeente. 

Mens en gebouw moeten met elkaar verbonden blijven. Ze hebben elkaar nodig om het verhaal te vertellen. Het verhaal van toen, nu en later.

Schermafbeelding 2023-06-21 135210.jpg

Gemeente Steenwijkerland

Een blik op het gebied leert ons dat gemeente Steenwijkerland 3 steden, 19 dorpen en 34 buurtschappen rijk is. Het gebied kenmerkt zich door haar rijke geschiedenis die ook terug te vinden is in de religieuze gebouwen in de dorpen en steden.

HET DOEL

HOE BEREIKEN: 


Plan van aanpak (concept)


Nieuws en updates

01.

Dit is een titel

Bewerk deze paragraaf om content toe te voegen over je bedrijf of dienst.

02.

Dit is een titel

Bewerk deze paragraaf om content toe te voegen over je bedrijf of dienst.

03.

Dit is een titel

Bewerk deze paragraaf om content toe te voegen over je bedrijf of dienst.


Kennissessies

Aanmelden Kennissessies 

arrow&v

Bedankt voor je aanmelding voor de Kennissessie. We zien je daar!

Contact

wh491wad6-whatsapp-icon-logo-whatsapp-icon-whatsapp-logo-call-logo-instagram-logo-new.png

06-16939017  |  06-53546844

Vermaning_Giethoorn.jpg
bottom of page