top of page

Adviseur Erfgoed Zaanstad


max. 36 uur per week. Minder uren zijn bespreekbaar

De functie


De Zaanstreek is herkenbaar, uniek en heeft een sterk eigen karakter. Molens, fabrieken, kerken, historische dorpskernen, monumenten én linten, dijken, paden, veenweiden: in de gemeente Zaanstad zie je het verleden terug. Oftewel het Zaans erfgoed. Tegelijkertijd neemt de druk op de ruimte toe. De grote woningbouwopgave zorgt voor verdichting van het stedelijk gebied. Erfgoed is de basis bij transformaties en verdichtingsopgaven van ontwikkelgebieden. Het behouden en mogelijk versterken van de kwaliteit en de Zaanse identiteit is een belangrijk uitgangspunt.


Wat ga jij doen?


Komend jaar wordt het erfgoedbeleid gemoderniseerd. We verbinden erfgoed met de grote opgaven van de stad zoals duurzaamheid, veiligheid, biodiversiteit, kansengelijkheid en economie. Hoe kan erfgoed hieraan bijdragen en tegelijkertijd vanuit zichzelf bijdragen aan de aantrekkelijkheid van de stad? Waarin we nadrukkelijk verder kijken dan ruimtelijke kenmerken en steeds meer op zoek gaan naar het verhaal en de geest van de plek. Jij gaat de ambities vertalen naar uitgangspunten voor erfgoed en cultuurhistorie. Zo draag jij bij aan de ruimtelijke kwaliteit én aan de functionele en toekomstbestendige inrichting van de stad.


Als adviseur erfgoed en ruimte:


  • neem je deel aan diverse grote én kleinere gebiedsontwikkelingsprojecten;

  • ben je betrokken bij projecten vanaf de initiatieffase tot en met de uitvoeringsfase;

  • denk je actief mee op het gebied van gebiedsontwikkelingen bij stedenbouwkundige planvorming en adviseer je over de mogelijkheden binnen het thema erfgoed en cultuurhistorie;

  • zoek je vanuit erfgoed actief de verbinding met de grote opgaven zoals duurzaamheid, klimaat en wonen;

  • maak je cultuurhistorische verkenningen/onderzoeken en verzorg je presentaties over erfgoed binnen de projectteams, voor externe partijen en/of bewonersavonden;

  • adviseer je bij bouwvergunningen (WABO) en bestemmings- en omgevingsplannen over cultuurhistorische waarden. Dat doe je in samenwerking met de ontwerpers openbare ruimte en/of stedenbouwkundigen. Onder de Omgevingswet doe je dit straks in de Keten van de Toekomst aan de omgevings- of gebiedstafel.

Jouw profiel


Met kennis van gebiedsontwikkeling en ruimtelijke processen kun jij een belangrijke bijdragen leveren aan de toekomst van het Zaans erfgoed. Je hebt vernieuwende ideeën op het gebied van erfgoed in combinatie met andere grote opgaven waar Zaanstad voor staat. Je bent in staat om vanuit regels maatwerk te leveren en hierover te onderhandelen met externe partijen. Je kunt schakelen op verschillende detailniveaus en anderen meenemen in het verhaal en overtuigen.


Verder heb je:


  • een afgeronde WO-opleiding in vakrichting architectuurgeschiedenis, planologie, stedenbouw of erfgoedstudies

  • minimaal 3-5 jaar relevante werkervaring

  • aantoonbare affiniteit en ervaring met de wetgeving en een breed scala aan onderwerpen m.b.t. erfgoed

  • kennis van architectuurhistorie en/of bouwhistorie en ervaring met cultuurhistorische waarden binnen gebieden, zoals historisch geografische waarden, is een pre

Je start via AdVinci Erfgoedmatch, waar we met een team van ergoedprofessionals werken aan hulp bij erfgoedvragen /-opdrachten. Salaris is in overleg. We kennen een prima opleiding- en ontwikkelregeling en ook een lease-auto is bespreekbaar. Kom met ons in gesprek over deze of andere opdrachten!

Bel of mail me en wacht niet te lang! Denise Huntjens - d.huntjens@advinci.nl / 06-16939017

86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page