top of page

Kerkenvisie van Gemeente Mill en Sint Hubert én van Gemeente Grave nu online


Vincentius en H. Antonius van Padua te Velp, 1937-'38, foto: H. Alkemade.


Sinds 1 januari 2022 zijn de vijf voormalige gemeenten Grave, Mill en Sint Hubert, Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis gefuseerd tot Gemeente Land van Cuijk. Achter de schermen is het een hele klus om bestaand beleid uit de voormalige gemeenten op elkaar af te stemmen. Zo'n fusie biedt natuurlijk ook mooie kansen om het erfgoed en de cultuurhistorie in al haar verscheidenheid en kwaliteiten te versterken. Een kerkenvisie kan daar ook bij helpen.


AdVinci stelde in 2020 voor twee gemeenten uit dit gebied afzonderlijke kerkenvisies op. Samen met de kerkeigenaren, gemeenten, het bisdom, heemkundekringen en inwoners hebben we onderzocht welke informatie belangrijk is om op verantwoorde wijze de toekomst van de kerkgebouwen tegemoet te treden, wanneer er meer kerkgebouwen zullen moeten sluiten.

Bij een eventuele kerksluiting komt veel kijken, zoals een nieuwe of aanvullende functie vinden, bestaande wet- en regelgeving, uitgangspunten vanuit de kerkelijke organisaties. Maar ook de emotionele waarden die inwoners toedichten aan een kerkgebouw zijn belangrijk. Een kerkgebouw is vaak een centraal punt in een kern, een baken in het landschap, een gebouw vol herinneringen. Het Land van Cuijk gebied kent een rijke religieuze geschiedenis en deze is nog steeds terug te vinden in het landschap, in rituelen en zelfs in gewoonten van mensen.


Met deze kerkenvisies hebben Gemeente Land van Cuijk en de kerkeigenaren mooie kapstokken om samen in gesprek te blijven over de toekomst van kerkgebouwen en het religieuze erfgoed in dit gebied.


Download hieronder de kerkenvisies. Ze werden beide in het najaar van 2021 vastgesteld door de toenmalige gemeenteraden.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gemeente? Neem dan contact op met Denise Huntjens, erfgoedadviseur en adjunct-directeur AdVinci: 06-16939017 / d.huntjens@advinci.nl:


Kerkenvisie Mill en Sint Hubert 10 september 2021
.pdf
Download PDF • 5.01MB

Kerkenvisie Gemeente Grave 15 september 2021
.pdf
Download PDF • 3.57MB


22 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page