top of page

(verlopen) Vacature Gemeente Wageningen: Beleidsadviseur Cultuurhistorie en Monumentenzorg

Bijgewerkt op: 21 dec. 202332-36 uur | € 3.396 - € 5.009 | sluitingsdatum 15-10-2023

Jij bent een duizendpoot, een gedreven professional op het gebied van Cultuurhistorie, nieuwsgierig en klantgericht. Je houdt van het veelzijdige vakgebied waar jouw passie voor de vestingstad Wageningen en architectuurgeschiedenis en bouwkunde samenkomen. Je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden. Je bent daarbij oplossingsgericht met oog voor de wensen van de aanvrager en het belang van de historische waarde van het monument. Cultuurhistorie is zo veelomvattend dat de advisering is verspreid over stad en landschap. Dit betekent dat je over beide gebieden Cultuurhistorisch beleid maakt en bij ruimtelijke ontwikkelingen een adviserende rol hebt bij plannen die intern worden voorbereid.

Typisch Wageningen

Werken voor Wageningen is betekenisvol werk doen bij een organisatie met ambitieuze en heldere doelen. Wageningen is een groene stad met een internationaal karakter. Een broedplaats voor vraagstukken op het gebied van klimaat, voeding en de leefomgeving. Binnen het gemeentehuis wordt gewerkt vanuit de Wageningse waarden (sociaal, duurzaam, betrokken en gelijkwaardig). Typerend voor de werkcultuur is het eigenzinnige karakter en het werken vanuit het hart. Bij Wageningen zijn de grote opgaves leidend en binnen de gemeenteraad heerst een sfeer van ‘het samen willen doen’.

Wat ga je doen

Wageningen is een belangrijke cultuurhistorische stad met een stadsgeschiedenis sinds 1263. Met 465 rijks- en gemeentelijke monumenten. ligt de nadruk op 19e en 20ste eeuwse bouwkunst en Wederopbouwarchitectuur, Om alle vergunningsaanvragen die betrekking hebben op het gebouwde erfgoed van advies te voorzien zijn wij op zoek naar een adviseur met een hart voor erfgoed en architectuur. Je brengt onder meer advies uit tijdens het vergunningentraject . Bij het advieswerk staat een klantvriendelijke en oplossingsgerichte werkhouding centraal. Hierbij is het streven om de adviserende en toetsende rol zoveel mogelijk aan het begin van het proces te organiseren. Dit is te bereiken door archiefonderzoek, in vooroverleg te gaan met de aanvrager en een bezoek ter plaatse, om zo een gedegen waardering van zowel interieur als exterieur van het monument op te stellen. Je controleert de volledigheid van aanvragen in relatie tot de vereisten en werkt daarmee samen met de Omgevingsdienst De Vallei en de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Daarnaast voer je overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed. Voor het funerair erfgoed verdienen aanwijzing en bescherming van graven op de Begraafplaats Leeuwerenk je aandacht. Verduurzaming van monumenten neemt in toenemende mate een belangrijkere plaats in in de advisering. Daarnaast ga je aan de slag met het opstellen van het erfgoedbeleid onder de Omgevingswet. Ook valt de aansturing van de regio-archeoloog onder je taken en adviseer je in ruimtelijke projecten.

Wat breng je mee

Jij bent iemand die van nature de verbinding zoekt op zowel inhoud als proces. Je brengt kennis en ervaring mee op het gebied van (bouwtechnische) monumentenzorg en bent op de hoogte van de mogelijkheden tot verduurzaming van monumenten. Door communicatief sterk te zijn in woord en schrift weet je goed in te voelen wat er nodig is voor de eigenaar om het monumentenbelang te dienen. Onderhandelen zit daarbij in je bloed en je weet daarbij prioriteiten te stellen. Standvastigheid om richting andere stakeholders het belang van monumentenzorg te benadrukken is nodig en je doet dat met passie. De functie vraagt een grote mate van verantwoordelijkheid in het zelfstandig werken. Dit biedt tevens veel ruimte om vrij in te vullen.

Jouw achtergrond:

 • Een opleiding Architectuurgeschiedenis (WO) of Bouwkunde, liefst aangevuld met specialisatie in restauratie, monumentenzorg, of bouwhistorie of een gelijkwaardige combinatie van opleiding en ervaring.

 • Gezien de zelfstandige functie minimaal enkele jaren ervaring op het gebied van monumentenzorg en restauratie, cultuurhistorie of een vergelijkbare beleids- of adviesfunctie.

 • Kennis van architectuurgeschiedenis, restauratietechniek en/of bouwhistorie.

 • Actuele kennis van relevante wet- en regelgeving, zoals de Erfgoedwet, bouwregelgeving en de Omgevingswet.

 • Basiskennis van het Bouwbesluit én bouwfysica is een pre.

 • Kennis van actuele ontwikkelingen als Verduurzaming monumenten en inzichten binnen de sector.

 • Gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen.

Wat we je bieden

 • Een open sfeer met korte lijnen, afwisselend werk en de mogelijkheid om je werk in te richten zoals jij dat wilt

 • Een salaris van minimaal € 3.396 en maximaal € 5.009 bruto per maand (36-urige werkweek, schaal 10

 • Hybride werken en flexibele werktijden voor een goede balans tussen werk en privé.

 • Een smartphone die je zowel zakelijk als privé kunt gebruiken

 • Een extra budget boven op je brutosalaris van circa 17,05%. Dit budget kun je voor een groot deel naar je eigen wensen vormgeven. Zo kan je extra verlof kopen, een fiets aanschaffen met belastingvoordeel of het budget laten uitbetalen voor extra inkomen.

We maken graag kennis met je!

Hebben we je interesse gewekt? Een eerste kennismaking kan wat ons betreft snel plaatsvinden. Neem voor meer informatie contact op met Maarten van den Wijngaart, beleidsadviseur Cultuurhistorie (en Monumentenzorg), op 0317-492917 of met Paul Gerards, coördinator Ruimte en Klimaat op 06 24 82 92 40 of. Zij beantwoorden graag al je vragen, ook in de vorm van een informeel netwerkgesprek. Meteen enthousiast? Dan ontvangen wij graag jouw motivatie en cv.

Meer weten? https://gemeente-wageningen.inhroffice.com/nl/job/289514

75 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page